Btw-verlegd inkoopfacturen handmatig boeken

Klik hier voor dit artikel over SnelStart 12 op het SnelStart KennisPlein

Btw-verlegd inkoopfacturen handmatig boeken
Inkoopfacturen met btw-verlegd boekt u eenvoudig handmatig in het dagboek Inkopen.

Grootboekrekeningen controleren en/of aanmaken:

Om op een goede manier in- of verkoopfacturen met btw-verlegd te verwerken heeft u een aantal grootboekrekeningen nodig.
  • Stap 1 Ga naar Onderhoud, Grootboekrekeningen;
  • Stap 2 Controleer of de onderstaande rekeningen bestaan;
  • Stap 3 Maak eventueel ontbrekende grootboekrekeningen aan.

Rekening

Omschrijving

Functie

Balans/V&W

Btw Rubriek

1605

Btw af te dragen verlegd (inkopen)

44

Balans

2a en 5b

1615

Btw te vorderen verlegd (inkopen)

45

Balans

2a en 5b

7xxx

Inkopen hoog

32

V&W

Inkopen

Boekingen met btw-verlegd kunnen alleen met kostenrekeningen voor het hoge btw-percentage (functie 32). Omdat het btw-bedrag handmatig verwerkt in de boeking kunt u wel afwijkende btw-percentages boeken.

Een btw-verlegdfactuur boeken in het dagboek Inkopen:

Als de benodigde grootboekrekeningen aanwezig zijn, dan boekt u uw inkoopfactuur. Dit doet u als volgt:
  • Stap 1 Klik op de knop 'Boekhouden' en open het dagboek 'Inkoop';
  • Stap 2 Maak een nieuwe boeking;
  • Stap 3 Vul de velden 'Datum', 'Leverancier', 'Factuurnummer' en 'Omschrijving' in;
  • Stap 4 Vul in het veld 'Bedrag' het totale factuurbedrag in (dit is bij btw-verlegd altijd excl. btw);
  • Stap 5 Vul nu de boekingsregels in (zie afbeelding);
    • Regel 1: grootboekrekening 1605 - btw-bedrag negatief;
    • Regel 2: grootboekrekening 1615 - btw-bedrag positief;
    • Regel 3: grootboekrekening 7002 - het kostenbedrag;
  • Stap 6 Sla de boeking op met de knop 'Opslaan';

In de btw-aangifte:

Na het maken van een inkoopboeking met btw-verlegd, komt deze als volgt terug in de btw-aangifte.
  • Bij categorie 2a vindt u het btw-bedrag terug:
  • Bij categorie 5b wordt hetzelfde bedrag weer in mindering gebracht.
Omdat de twee bedragen tegen elkaar wegvallen betaalt/ontvangt u geen btw over deze factuur.

Article ID: 1057, Created On: 8/7/2013, Modified: 1/18/2017